Karácsonyi menü ajánlatok
1.
Halkrémmel töltött alma
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg burgonya
- 20 dkg tonhal konzerv
- 1/2 citrom
- 3 dkg vaj
- 4-8 alma, mérettől függően
- 1 kis fej lilahagyma
- tetszőleges saláta a díszítéshez
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
Elkészítés: A tonhalat lecsepegtetjük, összepépesítjük a burgonyával, sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat. Megmossuk az almákat, a tetejüket levágjuk, kikaparjuk a magházat, majd az üregbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát, akkor kicsit megfőzheti. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A megtöltött almákat tányérra tesszük, megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.
Habos burgonyakrém-leves
- Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg szalonna
- 2 evőkanál vaj
- 2,5 dl fehérbor
- 1 l zöldségleves, kockából
- 1 csipet szerecsendió
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1/2 dl tejszín
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát három darabra vágjuk.
Elkészítés: Nagyobb lábosban felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát és a fehérbort. Felöntjük a levessel, a szerecsendióval és a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és 5 percig rotyogtatjuk. A levesbe keverjük a kakukkfüvet és a tejszínt. Végül eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a szalonnát, és a maradékot botmixerrel habosra-pépesre keverjük.
Mandulás sügérfilé zöldséges tésztával
- Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor friss bazsalikom
- 4 sügérfilé (á 10-12 dkg)
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 10 dkg tisztított mandula
- 2 evőkanál olívaolaj + a tálhoz
- 1 l zöldségleves, kockából
- 20 dkg hosszúmetélt tészta
- 25 dkg sárgarépa
- 1 kis cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- citromszeletek
Előkészítés: A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A halat megmossuk, citromlével megcsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk.
Elkészítés: A parmezánt a mandula felével aprítógépbe teszünk, és összevagdaljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 1,5 evőkanál olajat és 3 evőkanál vizet. Tovább aprítjuk, végül sóval, borssal fűszerezzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Ki olajozunk egy tűzálló tálat, belefektetjük a halat, és szétosztjuk rajta a bazsalikomos masszát. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a levest a tésztafőzéshez. A répát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tésztát 10 percre a forró vízbe tesszük, az utolsó két percben belekeverjük a répát, és az utolsó percre hozzáadjuk a cukkinit is. A zöldséges tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük.
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belekeverjük a zöldséges tésztát, és összeforrósítjuk. A tésztát négy tányérra szétosztjuk, egy-egy halszeletet fektetünk rá, megszórjuk a maradék mandulával (ezt kissé összevagdalhatjuk), citromszeletekkel díszítjük, és tálaljuk.
Mandulás krém
- Hozzávalók 4 személyre:
- 2 vaníliarúd
- 5 dl tej
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg őrölt mandula
- 5 dkg tisztított, pirított, vágott mandula
- A díszítéshez:
- tejszínhab és gyümölcsök
Előkészítés: Kettévágjuk a vaníliarudakat, kikaparjuk belsejét, félretesszük. A visszamaradt héjjal felforraljuk a tejet, majd kicsit lehűtjük.
Elkészítés: A tojások sárgáját fém keverőtálba tesszük, habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliapépet, a citromhéjat, és gyors keverés mellett beleöntjük a tejet. Egy lábasban kevés vizet forralunk, arra téve a keverőtálat, vízgőzön, egyenletes keverés mellett, 20-25 perc alatt besűrítjük. Amikor elég sűrű, belekeverjük az őrölt mandulát. Levesszük a gőzről, és gyakran kevergetve kihűtjük. A kihűlt krémet 4 kehelybe szétosztjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál megszórjuk a pirított mandulával, tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
2.
Halas falatkák
Hozzávalók:
• 2 húsos paprika,
• 10 dkg ringli (konzerv),
• 1 doboz kapribogyó,
• 4 vékony szelet lazac,
• 1 grépfrút,
• kaporlevélkék
Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.
Olasz gesztenyekrémleves
Hozzávalók 8 személyre:
• 80 dkg gesztenye
• 12 sárgarépa
• 1 kis fej hagyma
• 2 evőkanál vaj
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 2 zöldségleveskocka
• 2 dl tejszín
• 4 vékony szelet füstölt sonka
Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.
Lazac bacon-csíkokban fűszeres lencsével és bazsalikomos répával
- Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg lencse
- 80 dkg lazacfilé
- 8 szelet bacon
- olívaolaj
- 1 citrom
- petrezselyem
- zsálya
- bazsalikom
- só
- bors
- 50 dkg sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- balzsamecet
- 2 dl joghurt
Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.
Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:
• egy fiatal pulyka,
• só,
• csipetnyi majoránna,
• 8 dkg vaj,
• víz
• A töltelékhez:
• 10 dkg szalonna,
• 1 hagyma,
• 2 dkg vaj,
• 5 száraz szemle,
• só,
• bors,
• kakukkfű,
• majoránna,
• 2 tojás,
• 1,5 dl tej,
• 40 dkg gesztenye,
• 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.
Citromos babapiskóta hidegen
Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 4 dl joghurt vagy tejfel
• citromhéj
• 2 citrom leve
• cukor
• 1 doboz babapiskóta
Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.