Karácsonyi menü ajánlatok

1.

Halkrémmel töltött alma

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg burgonya
  • 20 dkg tonhal konzerv
  • 1/2 citrom
  • 3 dkg vaj
  • 4-8 alma, mérettől függően
  • 1 kis fej lilahagyma
  • tetszőleges saláta a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.

Elkészítés: A tonhalat  lecsepegtetjük, összepépesítjük a burgonyával, sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat. Megmossuk az almákat, a tetejüket levágjuk, kikaparjuk a magházat, majd az üregbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát, akkor kicsit megfőzheti. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A megtöltött almákat tányérra tesszük, megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.

Habos burgonyakrém-leves
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 20 dkg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg szalonna
  • 2 evőkanál vaj
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 l zöldségleves, kockából
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1/2 dl tejszín

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát három darabra vágjuk.

Elkészítés: Nagyobb lábosban felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát és a fehérbort. Felöntjük a levessel, a szerecsendióval és a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és 5 percig rotyogtatjuk. A levesbe keverjük a kakukkfüvet és a tejszínt. Végül eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a szalonnát, és a maradékot botmixerrel habosra-pépesre keverjük.

 

Mandulás sügérfilé zöldséges tésztával
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 4 sügérfilé (á 10-12 dkg)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 10 dkg tisztított mandula
  • 2 evőkanál olívaolaj + a tálhoz
  • 1 l zöldségleves, kockából
  • 20 dkg hosszúmetélt tészta
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 kis cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • citromszeletek

Előkészítés: A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A halat megmossuk, citromlével megcsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk.

Elkészítés: A parmezánt a mandula felével aprítógépbe teszünk, és összevagdaljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 1,5 evőkanál olajat és 3 evőkanál vizet. Tovább aprítjuk, végül sóval, borssal fűszerezzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Ki olajozunk egy tűzálló tálat, belefektetjük a halat, és szétosztjuk rajta a bazsalikomos masszát. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a levest a tésztafőzéshez. A répát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tésztát 10 percre a forró vízbe tesszük, az utolsó két percben belekeverjük a répát, és az utolsó percre hozzáadjuk a cukkinit is. A zöldséges tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. 
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belekeverjük a zöldséges tésztát, és összeforrósítjuk. A tésztát négy tányérra szétosztjuk, egy-egy halszeletet fektetünk rá, megszórjuk a maradék mandulával (ezt kissé összevagdalhatjuk), citromszeletekkel díszítjük, és tálaljuk.

 

Mandulás krém
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 vaníliarúd
  • 5 dl tej
  • 6  tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 5 dkg tisztított, pirított, vágott mandula
  • A díszítéshez:
  • tejszínhab és gyümölcsök

Előkészítés: Kettévágjuk a vaníliarudakat, kikaparjuk belsejét, félretesszük. A visszamaradt héjjal felforraljuk a tejet, majd kicsit lehűtjük.

Elkészítés: A tojások sárgáját fém keverőtálba tesszük, habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliapépet, a citromhéjat, és gyors keverés mellett beleöntjük a tejet. Egy lábasban kevés vizet forralunk, arra téve a keverőtálat, vízgőzön, egyenletes keverés mellett, 20-25 perc alatt besűrítjük. Amikor elég sűrű, belekeverjük az őrölt mandulát. Levesszük a gőzről, és gyakran kevergetve kihűtjük. A kihűlt krémet 4 kehelybe szétosztjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál megszórjuk a pirított mandulával, tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.

 

2.

 

 

Halas falatkák

Hozzávalók:
•  2 húsos paprika,
•  10 dkg ringli (konzerv),
•  1 doboz kapribogyó,
•  4 vékony szelet lazac,
•  1 grépfrút,
•  kaporlevélkék

Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.

 

Olasz gesztenyekrémleves

Hozzávalók 8 személyre:
•  80 dkg gesztenye
•  12 sárgarépa
•  1 kis fej hagyma
•  2 evőkanál vaj
•  1 evőkanál szárított kakukkfű
•  2 zöldségleveskocka
•  2 dl tejszín
•  4 vékony szelet füstölt sonka

Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel. 

Lazac bacon-csíkokban  fűszeres lencsével és bazsalikomos répával

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 25 dkg lencse
  • 80 dkg lazacfilé
  • 8 szelet bacon
  • olívaolaj
  • 1 citrom
  • petrezselyem
  • zsálya
  • bazsalikom
  • bors
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • balzsamecet
  • 2 dl joghurt

Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.

 

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:
•  egy fiatal pulyka,
•  só,
•  csipetnyi majoránna,
•  8 dkg vaj,
•  víz
•  A töltelékhez:
•  10 dkg szalonna,
•  1 hagyma,
•  2 dkg vaj,
•  5 száraz szemle,
•  só,
•  bors,
•  kakukkfű,
•  majoránna,
•  2 tojás,
•  1,5 dl tej,
•  40 dkg gesztenye,
•  40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

 

Citromos babapiskóta hidegen

Hozzávalók:

•  4 dl tejszín

•  4 dl joghurt vagy tejfel

•  citromhéj

•  2 citrom leve

•  cukor

•  1 doboz babapiskóta

Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.