Adventi sütemények képekkel

 

 

Püspökkenyér

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 5 db tojás
  • 20 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 20 dkg lágy vaj
  • 18 dkg (barna) cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • Valamint:
  • 5 dkg durvára aprított dió
  • 5 dkg durvára aprított étcsoki
  •         5 dkg fekete mazsola (előzetesen 2 evőkanál rumba áztatva)
  •   5 dkg kandírozott citrushéj
  •    5 dkg aszalt datolya, szilva vagy egyéb 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből csipet sóval habot verünk.

A tésztához a vajat keverjük habosra a cukorral, a tojás sárgáit egyenként keverjük el benne. A lisztet szitáljuk bele, és a tojáshab felével keverjük össze. A maradék tojáshabot finom mozdulatokkal, a többi hozzávalóval együtt keverjük bele.

A tésztamasszát kikent püspökkenyérformába simítjuk, és kb. 45-55 perc (tűpróbáig!) Alatt megsütjük. (A forma nagyságától is függ a sütési idő!)

A formában kihűtjük, tálra borítjuk, szeleteljük és tálalhatjuk.

 

Mézeskalács-házikók és adventi koszorú

Hozzávalók:

  • 20 dkg margarin
  • 50 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1,5 dkg kakaó
  • 1 kg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 3 tojásfehérje
  • 35 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A margarint kevergetve felforrósítjuk a mézzel, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a kakaóval, addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat felverjük, és a mézes masszába keverjük. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük.

3. Közben elkészítjük a sablonokat, díszeket.

4. A sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, a sablonok segítségével kivágjuk a formákat, majd sütőlemezre tesszük, megsütjük, hagyjuk kihűlni.

5. A tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, ezzel ragasztjuk össze az elemket, és ezzel is díszítjük.

 

Linzer

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 75 dkg liszt
  • 30 dkg zsír
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • kevés tej
  • Valamit:
  • lekvár a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Belereszeljük a citromhéját, s belekeverjük a zsírt és a tojássárgákat. Kevés tejjel jól gyúrható masszává alakítjuk.Gyúródeszkán jól átgyúrjuk, felhasználásig hűtőbe tesszük!

Kis pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és linzerformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megsütjük.

Miután kihűltek megkenjük őket lekvárral, kettesével összeragasztjuk. Konyharuhával letakarva, fénytől védett helyen tároljuk.

 

Pozsonyi kiflik

Hozzávalók:

  • 60 dkg simaliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl (helyette lehet kefir, natúr joghurt)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 db kockacukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 40 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja vagy citromaroma

Elkészítés:

A töltelékhez a 20 dkg kristálycukorból és a 2 dl vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a darált mákot, 1-2 percig főzzük lassan, hogy le ne égjen, majd kihűtjük, végül belekeverjük 1 citrom reszelt héját vagy citromaromát 

A tésztához a 60dkg lisztbe beletesszük a 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrokat, a sütőport, csipet sót, jól elkeverjük, majd jól elmorzsoljuk a margarinnal egy nagy tálban. Közben egy bögrében az 1 dl tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 2 kockacukrot, és a tészta közepébe készített kis kráterbe rakott szárított élesztőre öntjük, konyharuhával letakarjuk, és kb. fél órát hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a 3 tojás sárgát, és ha még a tészta kívánja, nem áll össze, akkor lehet 1-2 evőkanál tejföllel vagy joghurttal segíteni. A tésztát kigyúrjuk, majd hagyjuk megkelni. Hőmérséklettől függően 1/2 vagy 1 órát. 

Kb. 5-7 milliméteresre kinyújtjuk, és fánkkiszúróval kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük a kiszaggatott köröket, majd teáskanállal kis halom mákot helyezünk rá. Feltekergetjük, a csücsküket megformázgatva kifliformát adunk nekik, majd sütőpapírra tesszük. Tojás sárgával megkenjük, és 15-20 percet hagyjuk szikkadni. A tojássárgájába keverhetünk egy mokkáskanál mézet, ettől kicsit pirultabbak lesznek a kiflijeink. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
 

 

Mogyorós bonbon

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg tejcsokoládé
  • maréknyi török mogyoró
  • mogyorókrém

Elkészítés:

Először megpirítom a mogyorót. Csak úgy zsiradék nélkül pár percig, folyamatos keverés mellett egy száraz serpenyőben.

A tejcsokoládét vízgőz felett megolvasztom, majd a szilikon bonbonformákat kb. félig megtöltöm csokival. Kissé az oldalára is felkenem a kiskanállal, majd nagyon rövid időre hűtőbe teszem. 
Mikor kiveszem, még legyen képlékeny a csokoládé! Akkor kiskanállal kis mélyedést csinálok a bonbon belsejébe.

Vízgőz fölött megolvasztom a mogyorókrémet, majd a mélyedésekbe kanalazom. Erre jön a mogyoró, arra ismét egy kevés krém, majd ismét olvasztott csoki. Elsimítom a bonbonok felületét (alját) egy palacsintakéssel, és mehet a hűtőbe. 3-4 órát adjunk neki, hogy biztosan szépen ki lehessen szedni a formából!