Adventi sütemények képekkel
Püspökkenyér
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 5 db tojás
- 20 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 20 dkg lágy vaj
- 18 dkg (barna) cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- Valamint:
- 5 dkg durvára aprított dió
- 5 dkg durvára aprított étcsoki
- 5 dkg fekete mazsola (előzetesen 2 evőkanál rumba áztatva)
- 5 dkg kandírozott citrushéj
- 5 dkg aszalt datolya, szilva vagy egyéb
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből csipet sóval habot verünk.
A tésztához a vajat keverjük habosra a cukorral, a tojás sárgáit egyenként keverjük el benne. A lisztet szitáljuk bele, és a tojáshab felével keverjük össze. A maradék tojáshabot finom mozdulatokkal, a többi hozzávalóval együtt keverjük bele.
A tésztamasszát kikent püspökkenyérformába simítjuk, és kb. 45-55 perc (tűpróbáig!) Alatt megsütjük. (A forma nagyságától is függ a sütési idő!)
A formában kihűtjük, tálra borítjuk, szeleteljük és tálalhatjuk.
Mézeskalács-házikók és adventi koszorú
Hozzávalók:
- 20 dkg margarin
- 50 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1,5 dkg kakaó
- 1 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 3 tojásfehérje
- 35 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A margarint kevergetve felforrósítjuk a mézzel, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a kakaóval, addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hagyjuk kihűlni.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat felverjük, és a mézes masszába keverjük. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük.
3. Közben elkészítjük a sablonokat, díszeket.
4. A sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, a sablonok segítségével kivágjuk a formákat, majd sütőlemezre tesszük, megsütjük, hagyjuk kihűlni.
5. A tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, ezzel ragasztjuk össze az elemket, és ezzel is díszítjük.
Linzer
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 30 dkg zsír
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom lereszelt héja
- kevés tej
- Valamit:
- lekvár a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Belereszeljük a citromhéját, s belekeverjük a zsírt és a tojássárgákat. Kevés tejjel jól gyúrható masszává alakítjuk.Gyúródeszkán jól átgyúrjuk, felhasználásig hűtőbe tesszük!
Kis pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és linzerformával kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megsütjük.
Miután kihűltek megkenjük őket lekvárral, kettesével összeragasztjuk. Konyharuhával letakarva, fénytől védett helyen tároljuk.
Pozsonyi kiflik
Hozzávalók:
- 60 dkg simaliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tej
- 2 evőkanál tejföl (helyette lehet kefir, natúr joghurt)
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 db kockacukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- csipet só
- 3 db tojássárgája
- 40 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- 1 citrom reszelt héja vagy citromaroma
Elkészítés:
A töltelékhez a 20 dkg kristálycukorból és a 2 dl vízből szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a darált mákot, 1-2 percig főzzük lassan, hogy le ne égjen, majd kihűtjük, végül belekeverjük 1 citrom reszelt héját vagy citromaromát
A tésztához a 60dkg lisztbe beletesszük a 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrokat, a sütőport, csipet sót, jól elkeverjük, majd jól elmorzsoljuk a margarinnal egy nagy tálban. Közben egy bögrében az 1 dl tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 2 kockacukrot, és a tészta közepébe készített kis kráterbe rakott szárított élesztőre öntjük, konyharuhával letakarjuk, és kb. fél órát hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a 3 tojás sárgát, és ha még a tészta kívánja, nem áll össze, akkor lehet 1-2 evőkanál tejföllel vagy joghurttal segíteni. A tésztát kigyúrjuk, majd hagyjuk megkelni. Hőmérséklettől függően 1/2 vagy 1 órát.
Kb. 5-7 milliméteresre kinyújtjuk, és fánkkiszúróval kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük a kiszaggatott köröket, majd teáskanállal kis halom mákot helyezünk rá. Feltekergetjük, a csücsküket megformázgatva kifliformát adunk nekik, majd sütőpapírra tesszük. Tojás sárgával megkenjük, és 15-20 percet hagyjuk szikkadni. A tojássárgájába keverhetünk egy mokkáskanál mézet, ettől kicsit pirultabbak lesznek a kiflijeink. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Mogyorós bonbon
Hozzávalók:
- 10-15 dkg tejcsokoládé
- maréknyi török mogyoró
- mogyorókrém
Elkészítés:
Először megpirítom a mogyorót. Csak úgy zsiradék nélkül pár percig, folyamatos keverés mellett egy száraz serpenyőben.
A tejcsokoládét vízgőz felett megolvasztom, majd a szilikon bonbonformákat kb. félig megtöltöm csokival. Kissé az oldalára is felkenem a kiskanállal, majd nagyon rövid időre hűtőbe teszem.
Mikor kiveszem, még legyen képlékeny a csokoládé! Akkor kiskanállal kis mélyedést csinálok a bonbon belsejébe.
Vízgőz fölött megolvasztom a mogyorókrémet, majd a mélyedésekbe kanalazom. Erre jön a mogyoró, arra ismét egy kevés krém, majd ismét olvasztott csoki. Elsimítom a bonbonok felületét (alját) egy palacsintakéssel, és mehet a hűtőbe. 3-4 órát adjunk neki, hogy biztosan szépen ki lehessen szedni a formából!